AUSZTRIAI ADÓVISSZATÉRÍTÉS
Már készítjük a 2022-es évet!

Mikor kötelező Ausztriában az adóbevallás?

 • Amennyiben az éves összes jövedelem több volt, mint 12.000 Euro.

 • Az adóévben egyidejűleg kettő vagy több munkahelyről származott jövedelem

 • A munkabér alapú személyi jövedelemadó köteles bevétel mellett egyéb adóköteles jövedelme volt, vagy egyéb munkaviszony volt

 • Amennyiben a munkaadó figyelembe vette az egyedül keresők/nevelők adókedvezményét, de ez abban az évben nem járna

 • Ha a munkaadó figyelembe vette az ingázó átalányt év közben, de az nem járna, vagy nem a megfelelő összeg lett elszámolva.

 • A munkáltató által jogtalanul figyelembe vett gyermekgondozási támogatás

 • Táppénz fizetés esetében

 • Év közben figyelembe vett a munkaadó adómentes összeget, de az túl magas volt a tényleges adómentes összeghez képest

Bízd az ausztriai adóvisszatérítésed profikra!

Mikor érdemes önkéntes munkavállalói adóbevallást csinálni?

 • Ha az adóévben több munkahelyed volt, illetve nem teljes évet dolgoztál végig az adott évben

 • Ha egyedül kereső vagy, és a házastársad, élettársad jövedelme abban az évben nem haladja meg a 6.000Eurót, és min. 1 gyermek után legalább 7 hónapig családi pótlékot kaptál.

 • Ha a lakóhelyed és munkahelyed közötti távolság a 20 km-t meghaladja vagy ez a távolság 2 km-nél nagyobb viszont tömegközlekedési eszközzel a munkaidőd 1,5 órán belül nem megközelíthető, jogosult vagy az ingázó átalányra!

 • Ha alacsony a jövedelmed, de fizetnek utánad társadalombiztosítást – Negatívadó

 • Ha min. 3 gyermek után kapod/kaptad a családi pótlékot, akkor jogosult vagy  a „több gyermek utáni pótlékra”

 • Ha a családod Magyarországon él, Te pedig Ausztriában dolgozol, Mo.-i lakóhelyétől legalább 120 km távolságban van a munkahelyed, akkor a „hazautazás családhoz valamint kettős háztartásvezetés” érvényesíthető

 • Ha egy vagy több gyermek után tartásdíjat fizetsz.

 • Ha bármilyen a „jövedelem megszerzésére és megtartására fordított kiadást” (Werbungkosten) tudsz érvényesíteni (pl. munkaeszköz, tanfolyam, stb.)

Gyakori kérdések az osztrák adóvisszatérítéssel kapcsolatban

Az E9-es nyomtatvány  irodánkban, valamint a magyar NAV-nál is beszerezhető.

FIGYELEM: a NAV NEM készíti el automatikusan a külföldön dolgozók adóbevallását! Ez az infó a hírekben nem szerepel!

A nyomtatvány a személyes adatokat ki kell tölteni és azt a lakóhely szerint illetékes NAV-nál kell leigazoltatni.

Ezt a jövedelemigazolást a NAV csak akkor adja ki, ha az adott évről magyar jövedelemadó (SZJA) bevallás lett benyújtva. Amennyiben nem volt az adott évben Magyarországon jövedelem, akkor egy úgynevezett “0”-ás bevallást kell benyújtani. Az SZJA-bevallásban fel kell tüntetni az Ausztriában szerzett éves bruttó jövedelmet. Ez a jövedelem NEM lesz Magyarországon megadóztatva! Irodánk vállalja a Magyar “0”-ás adóbevallás elkészítését, és az E9-es igazolás beszerzését is!

A munkahelyhez legközelebb eső lakcímet kell alapul venni, függetlenül attól, hogy állandó vagy ideiglenes-e, illetve, hogy Ausztriában vagy Magyarországon van-e.

Igen, ez esetben a Kettős háztartásvezetést lehet igényelni! (Kosten für doppelte Haushaltsführung und Familienheimfahrten). Amennyiben olyan távolságra lakik a munkahelyétől, hogy nem tud naponta hazajárni, akkor az adóbevallásban elszámolhatók a második lakás fenntartásának és a hazautazásoknak a költségei.

Mindenki, aki Ausztriában állandó vagy ideiglenes lakóhellyel rendelkezik (állampolgárságtól függetlenül).

Azon személyek, akiknek Ausztriában (pl. Munkabér) vagy Ausztriából (pl. Nyugdíj) jövedelmük van, de nem rendelkeznek Ausztriában sem állandó, sem ideiglenes lakóhellyel. Hat hónap Ausztriai tartózkodás után visszamenőleg életbe lép a korlátlan adókötelezettség (az adott évre vonatkozóan). 

Az Ausztriában szerzett jövedelem adózásánál eltérő szabályok vonatkoznak a korlátozottan és a korlátlanul adóköteles személyekre: 

A korlátozottan adóköteles személyek nem tudják igénybe venni többek között az egyedül keresőknek és a gyermeküket egyedül nevelőknek járó adókedvezményt, a gyermektartási adókedvezményt és a rendkívüli terheket. 
A legjelentősebb különbség azonban az, hogy korlátozottan adóköteles személyek az adóalapból levonandó adómentes sáv alacsonyabb. Technikailag ez úgy valósul meg, hogy adóbevallás (Arbeitnehmerveranlagung L1 benyújtásakor az adóalaphoz 9.000 eurót hozzászámítanak, és eszerint kerül az adóösszeg megállapításra . Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóbevallás benyújtása után a kapott határozatban esetleg nem adóvisszatérítés szerepel, hanem akár több száz eurós befizetendő adóhátralék. 

Erre azért kerül sor, mert az adómentes jövedelemsávot (létminimum) alapvetően annak az államnak kell figyelembe vennie, amelyben az adóalany lakhelye van (jelen esetben Magyarország). Így az Ausztriában érvényes 11.000 eurós adómentes sáv helyett a korlátozottan adókötelesek jövedelme csak 2.000 euróig adómentes. 

A 9.000 euró hozzászámítása és az ebből adódó adótöbblet megfizetése elkerülhető a korlátlan adókötelezettség alá való átjelentkezéssel! 

Az adóbevallást ausztriai lakcím esetén a lakcím szerinti Finanzamt-hoz, ausztriai lakcím hiányában pedig a munkavégzés helye (vagy ha a munkavégzés helye változik, akkor a munkáltató székhelye) szerinti Finanzamt-hoz kell benyújtani.

Magyarország és Ausztria között létezik egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről, így ennek értelmében az Ausztriában adózott jövedelem mentesül Magyarországon az adófizetés alól. 

Az adóbevallás benyújtható postai úton (javasolt ajánlottan), személyesen vagy elektronikusan.
Interneten keresztül csak azok tudják beküldeni, akik rendelkeznek lakcímmel Ausztriában. Az ő számukra azonban mindenképpen javasolt ez a megoldás, mert több előnye között egyszerűbb benyújtani és gyorsabb a feldolgozása, mint papíron.

A Finanzamt az adóbevallás feldolgozásáról postán határozatot küld (Steuerbescheid), az adóbevalláson megadott címre (magyarországi lakcímre is). Elektronikus úton beküldött bevallás esetén e-mailben értesítik az adózót.

A 2010-es adóévtől papíron kizárólag a Finanzamt eredeti nyomtatványán lehet megtenni (a korábbi évektől eltérően a nyomtatvány letöltésére és a kinyomtatott bevallás beküldésére már nincs mód). Ennek oka a nyomtatványok elektronikus beolvasásának bevezetése, amely gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé.

Amennyiben valaki az adóévben csak alacsony jövedelemmel rendelkezett (pl. 15-vagy 20 órás bejelentés), tehát nem érte el éves bevétele az adómentes jövedelemhatárt, az alábbi esetekben adójóváírásra (negatív adóra) jogosult: ebben az esetben munkáltató által befizetett társadalombiztosítás 10%-át, maximum € 110-ot jóváír az Adóhivatal. továbbá azon személyeknek, akiknek az adóévben legalább egy naptári hónapban járt az ingázó átalány € 130 ingázó pótlék jár Összesen tehát akár évente € 240-t is jóvá lehet írni!

Kis és nagy ingázói átalány:
Azon munkavállalók esetében, akik a munkába járáshoz tömegközlekedési eszközt tudnak igénybe venni (és ez a körülmények figyelembevételével el is várható), az alacsonyabb összegű kis ingázó átalányt számolhatják el.

Akiknél a tömegközlekedési eszköz használata nem elvárható (illetve egyáltalán nem lehetséges) a nagy ingázói átalányt számolhatják el.

1. Kis ingázó átalány igénybevételének feltételei:

 •  a munkahely és a lakóhely közötti utat az adott hónapban legalább 11 napon megteszi,
 • a munkahely és a lakóhely közötti távolság több, mint 20 km,
 • tömegközlekedési eszköz használata lehetséges és elvárható.

2. Nagy ingázó átalány igénybevételének feltételei: 

 • a munkahely és a lakóhely közötti utat az adott hónapban legalább 11 napon megteszi,
 • a munkahely és a lakóhely közötti távolság több, mint 2 km,
 • a bérfizetési időszakban tömegközlekedési eszköz használata alapvetően nem elvárható.